Mustonen ja Kononen Suomen mestareiksi

16.2.2015

Jami Äijänen (yhdessä veljensä Mikon kanssa) vastasi JSK:n parhaasta suorituksesta tämän vuoden SM-kisoissa. Tuloksena puolivälieräpaikka.
Jami Äijänen (yhdessä veljensä Mikon kanssa) vastasi JSK:n parhaasta suorituksesta tämän vuoden SM-kisoissa. Tuloksena puolivälieräpaikka.
Miehet Yleinen, kolme parasta: Matias Tuomi 3. Henrik Mustonen 1. ja Jaakko Vähämaa 2.
Miehet Yleinen, kolme parasta: Matias Tuomi 3. Henrik Mustonen 1. ja Jaakko Vähämaa 2.
Naiset Yleinen, kolme parasta: Jutta Tuunanen 3. Elina Kononen 1. ja Saara Vanhanen 2.
Naiset Yleinen, kolme parasta: Jutta Tuunanen 3. Elina Kononen 1. ja Saara Vanhanen 2.
Bankettiin osallistui suuri joukko squashin ystäviä. Maistuvaa ruokaa, osaava bändi ja parasta mahdollista seuraa :-)
Bankettiin osallistui suuri joukko squashin ystäviä. Maistuvaa ruokaa, osaava bändi ja parasta mahdollista seuraa :-)
JSK:n pelaajien tulokset
JSK:n pelaajien tulokset

Talihallissa pidetyt SM-kisat olivat hieno suomalainen squashtapahtuma. Pöhinää riitti tuvan täydeltä, kun Talihallin kuudella kentällä pelattiin kolmen päivän aikana yli 200 ottelua. Miesten Yleisen luokan kisa oli yllätyksellinen, Naisten Yleisessä luokassa mestaruus ei vaihtanut omistajaa.

Miesten Yleisen luokan kilpailu noudatti tuttua kaavaa sunnuntain välieriin saakka. Semifinaaliparit olivat Olli Tuominen HSRC vs. Jaakko Vähämaa ESRC ja Henrik Mustonen TSsq vs. Matias Tuomi ESRC. Heke hoiti oman välieränsä näytöstyylin ja voitti Matiaksen selvästi 3-0. Toinen välierämatsi venyi toista tuntia kestäneeksi spektaakkeliksi. Olli meni erissä jo 2-0 johtoon (11-5, 11-6) ja näytti vievän ottelun helposti kotiin. Kolmanteen erään Jaakko ryhdistäytyi ja jopa syöksyi pelastamaan palloa 10-6 tilanteessa. Erä espoolaiselle 11-6. Neljäs erä oli tiukkaa vääntöä, Ollillla oli jo ottelupallokin, mutta niin vain Jaakko taisteli erän itselleen. Viides erä alkoi tasaisesti, mutta aika pian Jaakko alkoi voittaa pallon toisensa jälkeen. Jaakko voitti ottelun 3-2 ja vuosituhannen yllätys oli valmis. Olli sai harmillisen puujalan pelaajien törmätessä toisiinsa heti ottelun alussa, mutta tämä ei kuitenkaan ollut hänen mielestään ratkaiseva tekijä. "En vain pystynyt panemaan riittävästi hanttiin", kommentoi Olli ottelun tulosta. Itse loppuottelu Heken ja Jaakon välillä oli myös hieno näytös. Hollolainen vei ensimmäisen erän näytöstyyliin 11-2, mutta Jaakko tuli takaisin peliin ja voitti toisen erän 11-8. Seuraavissa erissä Heke osoitti ammattilaispelaajan taitonsa ja voitti ne 11-6 ja 11-4. Näin Heke saavutti uransa ensimmäisen Yleisen luokan Suomen mestaruutensa. "Itselleni tämä on vain välitavoite. Todellinen tavoitteeni on maailman huipulla, tarkoitus on nousta jossain vaiheessa maailman viiden parhaan pelaajan joukkoon", kertoi Heke ottelun päätyttyä tavoitteistaan Iltasanomille. SM-pronssi ojennettiin Matiakselle, ottelua kolmannesta sijasta ei pelattu.

Naisten Yleisen luokan kilpailu oli juuri niin tasainen kuin ennakko-odotukset antoivat ymmärtää. Välierissä Saara Vanhanen MiSq voitti ESRC:n Emilia Korhosen 3-0, mutta toisessa semifinaaliottelussa mentiin pitemmän kaavan kautta. Jutta Tuunanen MiSq johti ottelua jo 2-0, mutta niin vain ESRC:tä edustava Elina Kononen osoitti - jälleen kerran - kilpailijan ominaisuutensa ja käänsi ottelun itselleen eri 3-2. Pronssiottelussa Jutta urakoi toiset 5 erää ja tällä kertaa duuni kannatti. Viides erä Emiliaa vastaan meni jatkopalloille ja Jutta pusersi tarvittavat pisteet itselleen erälukemin 13-11. Loppuottelu Elinan ja Saaran välillä oli hyvää naissquashia, jossa palloa sijoiteltiin monipuolisesti kentän eri nurkkiin, niin tappo- kuin pysäytyslyönneillä sekä yllättävänkin usein myös lobby-lyönneillä. Elina on siirtänyt valmentajansa Kai Peltosen opit onnistuneesti käytäntöön ja tulosta tulee. Loppuottelu päättyi erin 3-1 ja näin Elina saalisti jo kolmannen peräkkäisen SM-kultansa.

JSK:sta oli mukana toistakymmentä pelaajaa eri sarjoissa. Viime vuotinen menestys (4 SM-mitalia) jäi haaveeksi, sillä tällä kertaa saldo näytti puhdasta nollaa. Kotiinjääneessä rosterissa olisi mahdollisesti ollut mitaliainesta ainakin C- ja D-luokissa, mutta selitykset ovat tässä vaiheessa kuitenkin turhia. JSK:n vahvimmasta panoksesta tämän vuoden SM-kisoissa vastasivat Jami ja Miko Äijänen, jotka molemmat selvittivät tiensä miesten Yleisen luokan puolivälieräotteluihin. Tuossa kaaviovaiheessa Jami hävisi tulevalle mestarille, Henrik Mustoselle ja Miko puolestaan SM-hopeamitalistille, Jaakko Vähämaalle.

SM-kilpailut olivat hieno tapahtuma. Helsinki Senators (HSRC:n ja HSK:n avustamana) järjesti squashjuhlan, jonka moni muistaa vielä pitkään. Viestintä ennen kisoja ja sen aikana oli kattavaa ja itse kisapaikalla vallitsi koko viikonlopun lämminhenkinen tunnelma. Banketti oli tervetullut lisä kisaohjelmistoon ja sunnuntaipäivän finaaleissa valot ja haastattelut täydensivät hienoa tunnelmaa. Lehdistö raportoi kattavasti SM-turnauksesta. Juttuja oli ainakin Helsingin Sanomissa, Iltasanomissa ja Länsiväylässä. YLE Uutiset raportoivat kisoista sunnuntai-illan Urheiluruudussa. Tämä SM-turnaus oli hyvä benchmarking suomalaisille squashseuroille. Ja tästähän saa laittaa toki paremmaksikin, jos resurssit ja luovuus antavat siihen mahdollisuuden! Toivottavasti muut seurat ottavat haasteen vastaan ja näyttävät omaa osaamistaan. Kilpailuista voi todellakin tehdä viihdyttäviä tapahtumia, jotka vahvistavat samalla squashyhteisömme yhteenkuuluvuutta ja lisäävät lajin näkyvyyttä.

Tuntui hyvältä olla kisakatsomossa koko viikonlopun ajan. Kiitos tästä ja näitä lisää!

 

TULOKSET

Kaikki SM-kisatulokset: http://www.tournamentsoftware.com/sport/tournament.aspx?id=58793069-0493-4CDF-A035-E0E0696285F9

JSK:n pelaajien tulokset löydät alimmasta kuvasta

 

MEDIA

HS, 16.02: http://www.hs.fi/urheilu/a1423980224087?jako=233a6de2c95f619b002d7985541e1e6e&ref=fb-share

IS, 16.02: http://www.iltasanomat.fi/muutlajit/art-1424028349751.html

YLE/Urheiluruutu, 15.02:  http://areena.yle.fi/tv/2443785. Katso kohdasta 3.26

YLEn verkkouutiset, 15.02: http://yle.fi/urheilu/sm-squashissa_jattiyllatys_-_tuomisen_15_vuoden_kultaputki_katkesi/7806647

Länsiväylä, 17.02: http://www.lansivayla.fi/artikkeli/266929-jaakko-vahamaa-yllatti-olli-tuomisen