Äijäset putsasivat mitalipöytää juniorien SM-kilpailuissa

18.1.2015

P19-sarjan mitalistit, vasemmalta Mirko Muukkonen (MiSq), Jami Äijänen ja Miko Äijänen
Jami pokkaa kultamitalinsa HSRC:n puheenjohtajalta, Markku Laurénilta

Aina silloin tällöin saattaa käydä niin, että Suomen mestaruuskilpailujen finalistit tulevat samasta seurasta. Mutta huomattavasti harvemmin tapahtuu niin, että finalistit ovat saman perheen jäseniä. Näin kävi viikonloppuna pelatuissa squashin juniorien SM-kilpailuissa, kun Jami ja Miko Äijänen pelasivat P19-sarjan finaalissa. Tällä kertaa isoveli Jami oli parempi ja voitti SM-kultaa.

Oli odotettavissa, että jos mitään yllättävää ei satu, niin Jami ja Miko Äijänen selviytyvät SM-kisojen P19-sarjan finaaliin. Välierissä Jami voitti ESRC:n Touko Juntusen selvästi 3-0, erälukemien ollessa 11-3, 11-1, 11-5. Velipoika Miko joutui semifinaalissa MiSq:n Mirko Muukkosta vastaan tekemään hieman enemmän töitä, tosin voittajasta ei tässäkään ottelussa ollut missään vaiheessa epäselvyyttä. Voitto Mikolle 3-0 (11-7, 11-8, 11-5).

Finaalista kehkeytyi siis JSK;n jäsentenvälinen. Treenikentillä veljekset kohtaavat harva se päivä, mutta keskinäiset ottelut ovat harvassa. Ennakkoon ei kukaan halunnut lähteä veikkaamaan, kuinka ottelussa tulisi käymään. Itse finaaliottelu olikin tasaista peliä, varsinkin erien alussa.  Kunkin erän loppupuolella Jami kuitenkin pystyi varmalla pelillään ottamaan erävoittoon tarvittavat pisteet. Ensimmäinen erä oli pisteiden valossa tiukin, 11-8 Jamille. Toinen erä päättyi selvemmin 11-4 ja kolmas 11-6.

Jamin viimevuotinen Espoon kisojen hopea kirkastui siis kultaiseksi. Tämä oli hänen viimeinen juniorien SM-turnaus. Kevään korvalla, maaliskuun lopussa järjestetään U19 EM-kilpailut Prahassa, joihin Jami Äijänen vielä ikänsä puolesta mahtuu. Sen jälkeen hän siirtyy pelaamaan vain aikuisten sarjoissa. Velipoika Mikolla on vielä puolitoista vuotta aikaa kilpaillla juniorisarjoissa.

Frans Lehmusvaara täydensi JSK:n vahvaa panosta P19-sarjassa. Hän voitti viimeisen sijoitusottelunsa HSRC:n Anton Hämäläistä vastaan selvästi 3-0 ja sijoittui SM-turnauksen 7. JSK:n Elina Kervinen osallistui T17-sarjaan, pelasi ennakkoluulottomasti ja sijoittui lopulta 12. JSK:n nuorin turnausedustaja oli P13-sarjaan mukaan lähtenyt Matias Heikkinen. Matias pelasi viikonlopun aikana nousujohteisesti ja viimeisessä ottelussa tulikin hieno 3-0 voitto ESRC:n Christian Liljasta. Heikkinen sijoittui SM-turnauksen P13-sarjassa sijalle 17.

SM-turnaus oli loistava tapahtuma ja tunnelmaltaan ainutlaatuinen. Pelaamisen ilo tarttuu katsojaankin, tsemppiä ja hurmosta on hienoa katsella. Mukana oli melkein 100 junioria. Eniten mitaleita tämän vuotisessa SM-turnauksessa saalisti ESRC, Espoosta, jonka pelaajista 12 ylsi palkintopallille. Hyvää juniorityötä jo pitempään tehneet Kuopion Squash ja Oulun Squashklubi saivat yhteensä 10 mitalia. Näistä 6 lähti kalakukkokaupunkiin ja 4 pohjoiseen. JSK:n saldo oli 2 mitalia. Lopuista mitaleista 2 meni Poriin (SquashNallet) ja 1 mitali Kuusamoon (SC Ruka), Kouvolaan (KSQ), Mikkeliin (MiSq) ja Turkuun (TSsq).

Jami ja Miko Äijänen ovat vuosikaudet saavuttaneet SM-tason mitaleita. Nyt kysymys kuuluukin, miten tästä eteenpäin? Ensi vuonna Miko Äijänen on vielä vahvoilla, mutta kun hän siirtyy aikuisten sarjoihin, on SM-mitalien saavuttaminen JSK:lle todennäköisesti vaikeampaa. Pitkäjänteisellä työllä on tähänkinastiset mitalit saavutettu. Resepti on siis tiedossa ja valmennusosaamista saatavilla. Nyt on siis toivottava, että löytyy innokkaita lapsia ja nuoria jatkamaan JSK:n vahvaa junioriperinnettä.