Suunta kohti Eurooppaa - Miko Äijäsen Bundesliiga-avaus

10.11.2014

Miko (oik.) yhteispotretissa Bremer SC:n pelaajien kanssa

Miko Äijänen debytoi lauantaina 08.11 squashin Saksan Bundesliigan ylimmällä sarjatasolla Bremer SC:n väreissä

Saksan pääsarja on eräs kovatasoisimmista squashliigoista maailmassa ja se on jaettu kolmeen alueelliseen lohkoon: Nord, Mitte ja Süd. Monet maailman TOP 20 pelaajat ovat jonkin saksalaisjoukkueen listoilla.

Viime keväänä juniorien U17 joukkue EM-kisoissa Prahassa Bremer SC:n puuhamiehiin kuuluva Derek Lawrence huomasi Mikon lahjat squashpelaajana. Järvenpääläinen oli Suomen joukkueen syömähammas ja hän voittikin kaikki ottelunsa. Kirsikkana kakun päällä oli ylivoimainen 3-0 voitto Englannin U17 ykköspelaajasta, Patrick Rooneysta. Tämä vakuutti Lawrencen ja hän halusi tarjota järvenpääläiselle paikkaa Bremer SC:n joukkueessa.

Miko päätti ottaa haasteen vastaan, vaikka talven kilpailu- ja harjoituskalenteri näyttikin jo melko täydeltä. Ensimmäinen kutsu Saksanmaalle kävi viime viikonloppuna ja Mikon yllätykseksi hänet laitettiin saman tien joukkueensa ykköspelaajaksi. Maailmanlistan sijalla 57 majaileva australialainen, Steven Finitsis on rankingin perusteella Bremer SC ykköspelaaja, mutta hän ei tällä kertaa ollut mukana.

Ensimmäisessä ottelussa Miko sai vastaansa ST Aplerbeckin ykköspelaajan Markus Voitin. Saksalainen pelasi pitkään squashammattilaisena ja edelleen rutinoitunut liigapelaaja. Pelistä Voitia vastaan oli ennakoitavissa erittäin hankala. Ensimmäinen erä meni Mikolle tunnustellessa ja hän hävisikin sen 7-11. Seuraavat kaksi erää Miko kuitenkin voitti 11-9 ja 11-5. Neljänteen erään saksalainen pisti peliin kaikkensa, voittikin sen 4-11 ja käänsi otteluerät tasalukemiin 2-2. Viimeinen erä oli tiukkaa taistelua ja viimeisissä palloissa Miko osoitti pelivarmuutensa ja voitti sen 11-8. Näin Mikon Bundesliiga-debyytti alkoi 3-2 voitolla. ”Matsi meni hyvin, lyönnit sijoittuivat aika lailla sinne minne pitääkin ja erittäin tyytyväinen olen etukentän pysäytyslyönteihin”, kommentoi JSK:n junioritähti ensimmäistä Saksan pääsarjaotteluaan.

Toisessa ottelussa Bremer SC kohtasi Hanse Squash Hamburgin. Miko pelasi tässäkin kohtaamisessa joukkueensa ykköspelaajana. Vastustajaksi asettui englantilainen Nathan Lake, joka majailee squashammattilaisten rankinglistalla tällä hetkellä sijalla 122. Ottelun juoni oli alusta lähtien selvä. Lake piti pelin hallinnassa, eikä antanut Mikolle mitään mahdollisuuksia. Ottelu päättyi Laken voittoon 3-0 (11-3, 11-5, 11-2). Osaltaan Mikon tappioon vaikutti tiheä otteluohjelma, sillä ottelu Lakea vastaan alkoi 30 minuuttia siitä, kun edellinen oli päättynyt. ”En saanut lyöntejäni taakse, enkä aina päässyt riittävän hyvään lyöntiasentoon, jotta olisin pystynyt pistämään vastustajalle kampoihin”, analysoi tappiollista otteluaan.

Seuraava Bundesliigakierros pelataan 29.11 ja silloin Bremer SC:n vastustajaksi asettuu Nord-aluelohkon ennakkosuosikki, Paderborner SC. Tämän moninkertaisen Saksan mestarin pelaajalistalle kuuluu sellaisia nimiä kuin James Willstrop (PSA 6), Borja Golan (PSA 7), Peter Barker (PSA 8). Joukkueen tasosta kertoo myös se, että Olli Tuominen on Paderborner SC:n 8. pelaaja. Mikon osallistumisesta tälle kierrokselle ei ole vielä keskusteltu, mutta olettaa saattaa, että ensivaikutelma Bundesliigasta oli positiivinen. Pääseehän siellä pelaamaan huippukovaa liigaa ja kehittymään pelaajana.